gulai lemak Pucuk Paku!

assalamualaykum

hari niii pagi2 aku dah kua, peg mane? peg As-Suq. nak cari kan paku punya pasal laa, yela dah title entry pun gulai lemak pucuk paku..kan. aku duduk takla ceruk kampung tapi pinggir bandar, so nak cari pucuk paku tak la payah mana nak masuk hutan tebas rumput sana sini cari pucuk paku, aku just perlu start motor, dan pergi ke pasar. bukan pasar besar, pasar jelapang je. dekat sikit, takde makna lah kan nak beli pucuk paku dua ikat, 2 MYR perlu habiskan masa pergi pasar besar. hahaha

sampai je lorong kecik nak ke pasar banyak gila bonggol kecik, menyakitkan hati betul -..-
aku follow pakcik depan aku yang aku rasa macam nak ke pasar juga, and ternyata, i am right. dia nak ke pasar! park motor tepi jalan, nak lintas jalan, pakcik tu tekan button pejalan kaki. aku ingatkan nak redah je, tapi Alhamdulillah pakcik tu tolong tekan kan, kalau tak, masuk berita aku harinii.

pakcik tu tanya, "nak pergi mana?" "nak pergi pasar :)" huhu tu je aku jawab then aku potong pakcik tu jalan lelaju sikit :P hee. takda maksud lain pun, saja nak cepat. masuk je pasar tu, aku tengok satu gerai makcik ni ada pucuk paku, sama rupanya macam aku search google smlm. huhu. tapi aku abaikan ingat ade lagi 'fresh' kat tempat lain. aku pusing2 area situ jugak, hm tengok mcam takde je, lastly aku beli kat mkcik yg mule2 aku namak tu, rezeki dia harini :)

aku pun amik dua ikat "makcik ni pucuk paku eh?" nak makesure betul2 lah kan. "aah, pucuk paku ler tu" aku pun amik. then makcik tu tanya tahu ke pucuk paku ni, aku senyum je. then makcik tu tunjuk kat aku pucuk ubi, aku pun blur2 je, Oh je yang aku mampu balas, huhu. makcik tu ckpa yela, bdk sekolah, pegi sekolah mne ade masaa nak peg pasar nk amik tau. lebih kurangla, tk igt dah ape makcik tu cakap sebena nya. hee

then aku nampak gerai nasi lemak, me mihun ape la bagai sumea. aku yg tengah lapar pun beli laaa. makcik tu nampak aku pegang pucuk paku then dia ckp "tau ke makan pucuk paku tu?" aku hehe jela. lol. makcik tu tanye nak 4 bungkus nasi lemak ke? aku nk 2 je. yela kat umah aku ade adik aku dgn aku je pn. then aku jawab time kasih then blah peg beli santaann kat kedai tawakal yang terbkar pernuklah masuk berita TV3 dulu. hoho.

then, pukul 10 aku mula lah memasak, before tu aku cll mama sebab taktau nak potong sayur tu, rupanya amik daun2 je. sorry im just too naif - -' dah siap then terus call big2 tapi abang Is yg angkat, memang kena renjan habis. haa malu tauuu. then setengah jam after that big2 call balik. big2 buzy harini :( motor dia dah naik train pergi arau, so it is hard for him to move to go anywhere. tpi malam ni g main futsal. GRR!! ingatkan nak bagi big2 rasa tapi dia tk dapat amik hariniii..so sad.

tapi tadi sempat jumpa big2 kat Mydin Meru! haha. tapi tk bawak la gulai lemak pucuk paku tu - -' tak tau pulak ayong nak bawak g mydin, big2 pun memang nak g dgn kakak dia - -' harini takde rezeki big2 nak merasa gulai lemak pucuk paku yang merupakan favourite diaaaaaaaa (╥﹏╥)